ДЕН НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА - 7 МАЈ, ТРЕЛЕБОРГ

Во Фолкпаркен во Трелеборг на 7 мај се одржa традиционалната манифестација Ден на македонската култура во Шведска под покривителство на Македонскиот сојуз. Домаќин годинава беше друштвото „Пелистер“, а во богатата програма настапија фолклористи, пејачи, рецитатори и музичари од повеќе друштва - „Гоце Делчев“ од Гетеборг, „11 Октомври“ од Хелсингборг и МПЦО „Св.Наум Охридски“ од Малме. Се одржи и натпревар во кулинарство, „Вешта жена“ со учество на жени од шест друштва, а првото место го освои „Македонија 91“ од Халмстад. Специјални гости беа членовите на театарскиот ансамбал на МНТ од Скопје со претставата „Марко Цепенко“. Во рамки на програмата претседателката на МС Гордана Крклинска им врачи плакети на Аница Велковска и Илија Марковски кои се прогласени за почесни членови на Македонскиот сојуз. Вечерта заврши со музичка забава со популарната пејачка Сузана гавазова и оркестарот „Антика“.

 

ИЗБРАНО НОВО ПРЕТСЕДАТЕЛСТВО НА МС 2016-2018

На годишното собрание на Македонскиот сојуз кое се одржа на 2 април во просториите на ИФ „Вардар/Македонија“ во Гетеборг беше избрано ново Претседателство на МС со двегодишен мандат. Функцијата да биде нов претседател на Сојузот и е доверена на Гордана Крклинска од Гиславед, која во изминатиот мандат беше референт за култура. На собранието беше усвоена програма за работа и буџет за 2016 година. Беа назначени и почесни членови: Петер Персон, Томас Густавсон, Аница Николовска, Илија Марковски, Ѓорѓи Џуков, Абдула Таипов, Петруш Атанасовски и Јован Божиновски.

 

СЕМИНАР НА МАКЕДОНСКИОТ СОЈУЗ ВО ВИСКАДЕЛЕН

Во студијскиот центар Вискадален на 28-29 ноември се одржа семинар посветен на планирањето активности за 2016 година во рамки на дејноста на Македонскиот сојуз (МС) во Шведска. Во дводневната програма изготвена во соработка со АБФ учествуваа членовите на Претседателството на МС, претседателите на македонските друштва, како и претставници на АБФ Гетеборг и на Македонската амбасада во Стокхолм. Беа разгледани актуелни прашања поврзани со организирањето на сојузните културни манифестации, соработката со шведски организации, активностите на Женскиот актив, а беа разменети и мислења околу содржината на програмата за работа за наредната година. Во април 2016 година ќе се одржи годишно изборно собрание на МС. Посебно внимание во дискусијата привлече и прашањето поврзано со учеството на македонската дијаспора на парламентарните избори во Македонија.

 

 

ПОЕТСКИ ЈУБИЛЕЈ ВО МАКЕДОНСКАТА АМБАСАДА

Во просториите на Македонската амбасада во Стокхолм на 25 мај годинава беше одбележан 25-годишниот јубилеј на традиционалната културна манифестација „Денови на македонската поезија“ во Шведска. Јубилејното издание на оваа единствена манифестација од таков вид во редовите на македонската дијаспора во Западна Европа беше поддржано од шведски институции и организации, како и од страна на Министерството за култура на Македонија и Агенцијата за иселеништво на Република Македонија. Во програмата, која ја отвори македонскиот амбасадор во Кралството Шведска, Александра Наќева Ружин, настапија десетина поети, меѓу кои и членови на Македонското поетско друштво „Дениција“.

 

 

 

 

 

Задгранични комитети и разграноци
blog  
Старите излитени фрази веќе се досадни бидејќи темите се многу конкретни. Си досадивме сиве овие години со верглање во празно. Интересот е се помал и ќе треба да се биде многу креативен за да се привлече вниманието кај помладите, оние кои сега се здобиваат со право на глас. Доколку настапот на политичарите не биде конкретен и не биде фокусиран, ништо не не спасува. Ни лотарија со фискална, ниту бесплатни чартери. Нашите чартери господа, одамна одлетаа. За жал, во еден правец!

НКВД

Чок јаз'к Иво-ага

Од истиот автор:„Со чисти раце!“

„Ептен су тешке речи паднуле“

Соба 48 во МТВ (втор дел)

Соба 48 во МТВ (прв дел

 

Д-р Љиљана Кочоска-Мараш: “Да им се радуваме на секој од нашите успеси“

Во Каролинскиот институт во Стокхолм, Институтот за гинекологија и акушерство, д-р Љиљана Кочоска-Мараш пред извеснo време ја одбрани својата докторска дисертација. Повеќe

 

Питата ме восхитува и ме прави покреативна
blog  
www.idividi.com.mk Собирањето на Македонците кога навиваат за нашите спортисти при некој меѓународен натпревар. Тоа не само што ме асоцира на Македонија, туку многу ми е мило кога ќе ја видам восхитеноста на нивните лица и сплотеноста во тие мигови...

 

„Игра на соништата“ на Аугуст Стриндберг на македонски јазик

 

Во Македонија има 1001 причина за возбудливо дружење
blog  
www.idividi.com.mk Македонија е земја во која дружењето е возбуда, во која, луѓето, за разлика од скандинавците, полесно се отвораат...

 

Македонски готвач
blog  

Прв и единствен Македонски традиционален готвач (двојазичен: македонски и англиски).

 

 

 

 

 

 

-

Дома  |  За Нас  |  Om Oss  |  Новости и Активности  |  Друштва  |  Галерија  |  Претседателство на МС  |  Контакт
Македонски Сојуз ©2012.

 
Design by Centrog